Kärleksbrev från Halland

I samarbete med Visit Halland

Ok nu händer något som inte brukar hända så ofta, jag ska blogga! Jag måste bara få berätta om min fantastiskt fina resa till Halland. Tillsammans med en av Hallands ambassadörer Kristin Lagerqvist, eller som vi alla känner henne Krickelin fick vi möjlighet att i förra veckan besöka några guldkort efter Hallands vackra kust, och vem är jag att säga nej till en sådan fantastisk upplevelse.

Jag hoppade på tåget från Stockholm tidigt och rullade in i Varberg kring lunch, efter ett kort tågbyte i Göteborg. Som flera gånger tidigare checkade jag in på charmiga Okens B&B som drivs av ljuvliga Diba och Gert, Varbergs mysigaste ställe och innergården är så otroligt vacker.

Efter att ha suttit still flera timmar på tåget så tog jag en liten tur i Varberg, såklart var jag tvungen att knäppa någon bild på det vackra kallbadhuset.

Kristin svängde förbi och hämtade upp mig och vi åkte raka vägen till KLco där vi hade ett inbokat möte med Lisa på Visit Halland som har sytt ihop vår härliga tur de kommande dagarna, och oj vilket jobb Lisa och gänget har gjort för att jag och Kristin verkligen skulle få en härlig tur genom Hallands vackra landskap med gårdsbutiker, hav och fantastisk mat i vår väg. Vilket äventyr som väntar oss! Efter häng med Kristin under eftermiddagen tog jag mig åter till mitt B&B, jag svarade på mail, levererade bilder och blev klar med så mycket som möjligt så jag verkligen skulle kunna känna mig ledig och njuta av Halland fullt ut de kommande dagarna.

Efter en god natts sömn och finfin frukost tillsammans med ljuvliga Diba så promenerade jag den korta vägen hem till Kristin och jag hann fånga lite av hennes fantastiska trädgård. Det får nog bli ett helt eget inlägg om Kristins trädgård för jag har så mycket vackra bilder att dela därifrån.

Efter en kopp te och lite planering så rullade vi iväg i Kristins bil och första stopp var lunch på Edible Country-bordet och en dryckesprovning med Syster Sur’s kombucha. Vi bjöds på Grillost och zucchiniburgare på rostat surdegsbröd, inlagd fänkål och syltade nypon, så otroligt gott och mysigt att få maten tillagad ute i det vilda och fria.

Kristin blandade iordning en Kombucha drink med smak av rabarber, ingefära och syrliga rabarberremmar.

Under tiden maten tillagades njöt vi av de vackra omgivningarna. Vi åt lunchen just vid havet, i skydd från vinden i ett oändligt hav av underbara nyponbuskar.

Alla råvaror var såklart från trakten, grönsakerna, osten och det nybakade surdegsbrödet. Så innerligt gott att få äta av mat, från jord till bord, utan omvägar.

_D855683.jpg

Bara några bilder till innan det var dags att hugga in, det är så svårt att sluta fotografera när man väl har börjat, när allt är så vackert, och ser så gott ut! Efter den fina lunchen kom Mikael från Ugglarps Grön och mötte upp oss, sedan tog han med oss på en växtvandring. Vet ni att man nästan kan äta nästan alla växter i naturen?

Vi fick lära oss vilka växter som var ätbara efter strandkanten, fältet och gården, och Mikael gav oss den ena efter den andra växten att pröva. Smaksensationerna följde varandra, det smakade gurka, rödbetor, koriander och citron, så mycket olika smaker i de växter vi fick pröva. Gå in och kika i Kristins blogg för att läsa mer om växtvandringen som Mikael bjöd oss på.

Otroligt spännande och lärorikt, vi fick smaka på växter och blommor, sådant man sett växa runt omkring sig hela livet, och det mesta gick faktiskt att stoppa i munnen.

Här ser ni ett smakprov av det vi prövade. Efter vår vandring åkte vi vidare till Ugglarps Grönt Gårdsbutik och här fanns det otroligt mycket fina grönsaker som odlats direkt utanför knuten. Önskar att jag hade en grönsaksbutik just som denna i närheten av där jag bor. Dessa tomater var ju så vackra!

Efter vår tur i friska luften så begav vi oss in till Falkenberg, vi var kaffe och te sugna och hade hört talas om Borgmästargården, och oj vilken härligt ställe, vacker lokal, ljuvligt fika och så himla mysig personal.

Se på det här härliga fikat! För att inte tala om Kristins vackra outfit, självklart från KLco.

Senare slängde vi snabbt in väskorna på Ocean Hotel och svirade om och satte oss i bilen igen, mot Lisa Lemkes Skrea Matbruk jag har velat äta här så många gånger och äntligen var det dags!

Efter ett otroligt fint välkomnande från personalen på Skrea Matbruk slog vi oss ner i matsalen.

Kan det vara jordens vackraste soppa? Ängamatsoppa, med en underbar kyld buljong på grillad gurka, bakad lök, misopesto, picklade vinbär och ärtor. Ni hör ju!

Jordens godaste ravioli ser ni framför era ögon här, så krämig och fräsch och smakrik. Kristin åt en gudomlig risotto! Så vacker för ögat så det gör ont i själen.

För att inte tala om de bakade jordgubbarna som vi delade på till efterätt! Vi var så otroligt mätta vid det här laget så vi valde att ta med vår efterätt ut på ängen och avnjuta den medans solens sista strålar försvann bakom matbruket.

Tusen tack underbara Skrea Matbruk för en helt otrolig upplevelse! Jag kommer tillbaka snart!

Efter en god natts sömn på Ocean Hotel så var det dags för frukost och planering för dagen, vi hade mycket som vi ville se, men för att hinna med allt krävs lite planering, vi använde oss av appen A Day in Halland för att se vilka ställen som var öppna och kunde ta emot oss under dagen.

Vi fick också en alldeles ljuvlig frukost!

Lite surfer känsla på den här matsalen hos Ocean Hotel, här kunde vi har stannat en lång stund och blickat ut över det brusande havet utanför.

Lisa på Visit Halland hade berättat för oss att Halland är otroligt rikt på blomsterodlingar och såklart ville vi besöka en blomsterfarm också. Vi kikade i appen och hittade Lilla Hälsoträdgården som Josefin Gavie driver. Så sinnligt vackert!

Är inte trädgårdar som vackrast just nu, så prukande och nästan övervuxna av all skönhet.

_D856003.jpg

Josefins odlingar var verkligen underbara, se på hennes vackra dahlior.

_D856024.jpg

Vi skulle ganska snart vidare för lunch tillsammans med My Feldt Tivolikiosken så vi plockade med oss en stor bukett till My. Har ni sett något vackrare?

Något försenade (vi hade det ju så trevligt hos Josefin) så ramlade vi in på Tivolikiosken och vilket fantastiskt ställe My och Co har byggt upp, en drömvärld med hur mycket som helst att se på, mina barn hade älskat den här platsen, jag måste verkligen ta med dem hit snart!

Sedan blev det såklart lunch! Jag åt en sallad med grönsaker, kaprisinlagda purjo och paprika, sallad, lök, krutonger och en ljuvlig ceasardressing. Kristin avnjöt en smarrig falafelwrap!

Så himla fint att få hänga med My, höra om hennes fina verksamhet och smaka på allt det goda!

Efter att vi var mätta i magen igen (som vi ätit denna resa, så otroligt gott) så checkade vi in på Hotel Mårtensson i Halmstad. Ett otroligt fint och charmigt hotell, helt nyrenoverat, så hett tips om ni letar efter boende i Halmstad.

Vi låg som vanligt efter i schemat och Kristin ville ta ett snabbt bad innan middagen så vi lämnade de ljuvliga rummen lika snabbt som vi kom och åkte ner till havet. I receptionen fick vi veta att det charmigaste badet låg efter Prins Bertils Stig söder om Tylösand så vi bestämde oss för att åka dit. Det var kallt och blåsigt men Kristin skulle absolut i, jag stod bekvämt på bryggan men tänker att någon gång ska jag ändå börja med kallbad (bara inte idag : )

Hon är modig där den Kristin älskar hur havet både ser lite våldsamt och fridfullt ut på samma gång.

Efter bad satte vi oss i bilen, drog upp volymen och körde mot en väldigt speciell plats. Vi hade siktet instället på Knystaforsen, en bruksort men även en restaurang som drivs av Danska Nicolai och Eva. Och vilken matupplevelse vi fick sen, bästa jag någonsin upplevt, och då har jag ändå besökt rätt många fancy pansy restauranger med flera stjärnor, men detta var något alldeles extra.

Nicolai kom och mötte oss med sitt stora leende och med en enorm värme, det kändes fint och personligt för första stund.

Jag är själv halvdansk och har alltid trivts extra bra i danskars sällskap, det är glatt och högljutt och härligt, så när Nikolai bjöd in oss i sitt hus (ja de bor faktiskt på övervåningen) så kände jag på en gång att detta skulle bli en kväll utöver det vanliga. Och det blev det! 15 rätter serverades i ett lugnt och behagligt tempo, det var gemytligt och trevligt, och inte sådär högdraget som det lätt kan bli, på lite bättre ställen.

Varje liten rätt som rullade in, smakade fantastiskt. Alla råvaror kommer från byn eller runt omkring och det var så innerligt vackert att se på alltihop! Denna zuccinirätt med färsk zucciniblomma, vassle och örtolja var gudomlig.

Här bjöd Nicolai och hans gäng oss på en touch a Mexico, tänk så gott majs fullproppat med smak kan vara. Och har ni sett porslinet, vilken skicklig keramiker är det som har tillverkat det?

Under middagen tog Nicolai med oss ut och visade det nya pensionatet som de håller på att renovera, så att gäster som äter på Knystaforsen kan sova över. Vilken plats detta är, gå in och boka Knystaforsen, det går att boka 3 månader framåt i tiden men det börjar bli svårt att få ett bord, ryktet sprider sig om genierna på Knystaforsen.

Morgonen efter vaknade vi upp på ljuvliga Hotel Mårtenson och efter frukost bar det iväg till Feldts bageri, såklart ville jag köpa med mig lite bröd hem till familjen. Feldts bröd och konfekt ligger på en mysig gata i Halmstad och när vi kom in där, hade bageriet precis öppnat och doften av nybakat fångade oss. Jag har själv jobbat på bageri och det är en speciell känsla när man tar ut dagens fösta plåt och rummet fylls av en doft av kärlek.

Vad tycker ni om de söta äppelbriochbullarna, jag kan säga att det var helt otroliga!

För att inte tala om ombretårtan som Patrick och My hade lagt minst 17 timmar på att få till, ren perfektion. Lyckans ost Kristin köpte såklart med en tårta hem till sin familj men jag hade lite för lång resväg så det fick bli en härlig levain istället.

Här sitter jag på Feldts, på Karsten Rönnowsgatan 10. Tyckte det var extra kul just med Rönnow eftersom det är min mammas danska flicknamn.

Inne på Feldts stötte vi på Susan Hubel och vi blev inbjudna att följa med till hennes odling, Harplinge Blomsterodling såklart följde vi med!

Susan håller öppet fredag-lördag och man kan köpa blommor och annat vackert i hennes lilla butik. Trädgården var vidunderligt vild och vacker, precis en sån trädgård som jag skulle vilja ha, vilken inspiration!

Se så vilt och vackert, älskar trädgårdar som ser ut just såhär. Solrosornas tid är nu!

Se så skirt och förgängligt. Så fint att få fånga dig i ditt blomsterhav Susan.

En vackrare bukett får man leta efter.

Efter vår fina stund hos Susan så rullade vi tillbaka till Varberg igen. Vi landade hos Kristin och KLco och här är det så vackert att vara. Visst har ni koll på Kristins eget brand KLco?

Vi landade slutligen med en kopp te i soffan och försökte sammanfatta allt vackert som vi hade fått uppleva de senaste dagarna, alla vackra platser, den fantastiska maten men framförallt alla fina möten med varma och kraftfulla människor. Så imponerad över den växtkraft som finns i Halland, på åkrarna och ängarna, på maten på tallriken, i människors hjärtat. Här trivs folk och här vill de leva. Även om mitt tåg rullade vidare tillbaka österut, så längtar jag redan tillbaka till nästa gång jag får möta dig igen, vackra Halland.

Tack till Visit Halland och Kristin för att ni så bjussigt delade med er av ert fina Halland med mig! För mer bilder, gå in och kika på Kristins blogginlägg här.